Валута
BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

КАКВО Е ОСНОВА/БАЗА ЗА НОКТИ И ЗА КАКВО СЛУЖИ?

КАКВО Е ОСНОВА/БАЗА ЗА НОКТИ И ЗА КАКВО СЛУЖИ?

Основата за гел лак е продукт, който играе ролята на слой между изкуственото покритие и нокътната плоча. Необходимо е да се използва основа при работа с трифазни системи. Повечето гел лакове са от трифазна система.

Базовото покритие е предназначено да осигури здрава връзка между естествения нокът и гел лака. Но в допълнение към това, изпълнява няколко други важни функции:

 • предпазва нокътната плоча от оцветяващи пигменти;
 • подравнява нокътната плоча, като по този начин прикрива нейните дефекти и недостатъци;
 • укрепва нокътната плочка: благодарение на основата дори хората с тънки и чупливи нокти могат да носят изкуствено покритие в продължение на 2-3 седмици;

Основата е тази, която влиза в пряк контакт с нокътя, така че е важно тя не само да осигурява трайно покритие, но и да не уврежда естествения нокът. Важно е да се работи с качествени продукти с ясен произход и състав.

ЗАБЕЛЕЖКА! Една от причините за появата на отслоявания, счупвания и пукнатини е неправилно избраната основа.

Състоянието на нокътната плочка е различно за всеки –  за едни тя е здрава, а за други е тънка, мека и пластична. Не можете да използвате една и съща основа за абсолютно всички нокти.

Необходимо е да се анализира състоянието на нокътната плоча и да се обърне специално внимание на избора на основно покритие.

Каква основа за гел лак да избера?

Какви основите за нокти съществуват?

Какви са основните им различия?

Как  да изберем правилната основа?

Съществуват 3 основни вида основни за гел лакове:

 1. Твърда;
 2. Еластична;
 3. Камуфлажна.

Твърди основи

Твърдата основа е основа, която почти не се огъва след полимеризация. Най-често твърдите основи се характеризират с течна консистенция. Поради течната консистенция такива основи са по-подходящи за майстори с опит, тъй като те трябва да се нанасят бързо, за да подравнят нокътната плоча.

За какви нокти са подходящи:

Твърдите основи са подходящи за здрави, твърди нокти. На меки, огъващи се нокти такива основи могат да се напукат и отслоят.

Еластични основи

Такива основи имат гъста консистенция, след полимеризация те са еластични.

Еластичните основи са чудесни за начинаещи: с тях се работи лесно, защото не се разтичат, а подравняването е перфектно.

Такива бази са:

 • Base Rubber
 • Base Power

 

За какви нокти са подходящи:

Еластичните основи са чудесни за меки, силно гъвкави нокти. Но на дълги нокти не е подходящо да ползваме такива бази (ще анализираме какво означава това по-долу).

СЪВЕТ!

Понякога от името на основата не става ясно каква е тя – твърда или еластична.

За да определите вида на основата, можете да постъпите по следния начин: поставете малка капка или лента от основа върху повърхността на прозрачна найлонова торбичка и я поставете в лампа, за да се полимеризира. Ако след полимеризация капката (лентата) се огъне, тогава имате еластична основа в ръцете си. Ако не е възможно да се огъне капката, тя се напуква, тогава основата е твърда.

Камуфлажни основи

Камуфлажните бази представляват основа и цвят в един флакон. Основната им характеристика е липсата на прозрачност, наличието на естествен нюанс. Може да бъде млечен, розов, естествен бежов. Има огромно разнообразие от цветови опции.

За какви нокти са подходящи. Камуфлажните бази са идеалният вариант за създаване на френски маникюр! Освен това е чудесен вариант за офис служители, чийто дрескод не позволява ярките цветове .

Възможно ли е нанасянето на гел лак без предварително нанасяне на основа?

Това е възможно само ако използвате еднофазен или двуфазен гел лак. При използване на трифазна система използването на базата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

Мога ли да използвам топ вместо основа?

Не, той има различна химическа формула в състава си и покритието няма да издържи дълго.

Цветни основи:

Най-често майсторите използват прозрачна основа. През нея лъчите от лампата проникват много бързо, тъй като пигментът не им пречи. Съответно реакцията протича по-бързо и се отделя повече топлина!

Състояние на нокътната плочка.

Самата нокътна плочка не е чувствителна, но под нея, в нокътното легло, има чувствителни капиляри и нервни окончания. Поради тази причина ,когато работим върху тънки нокти топлината отделена  по време на полимеризацията бързо преминава през тънък нокът и клиента усеща парене.

Количество на материала

Колкото по-дебел е слоят материал, толкова повече топлина се отделя по време на полимеризацията.

Мощност на лампата

Колкото по-висока е мощността на лампата, толкова по-бърза е полимеризацията и толкова повече топлина се отделя.

Чувствителност

Някой има повишена чувствителност сутрин, някой вечер. Някои днес, други утре. Всичко зависи от индивидуалните характеристики на организма.

Какво да направите, ако основата пари силно?

Намалете мощността на лампата, ако има такъв бутон.

Извадете ръката си, обърнете материала надолу, така че да не се разлее, и натиснете основата на пръста си върху масата. Този лесен трик ще облекчи болката!

Вместо един дебел слой, нанесете 2 по-тънки слоя основа.

Какво представлява изравняването с основа?

Проблеми, които могат да възникнат:

Както вече казахме по-горе, основата не само осигурява надеждна адхезия на естествения нокът към изкуствения материал, но също така ви позволява да подравните нокътната плоча.

Подравняването представлява коригиране на дефекти в нокътната плочка (неравности). Благодарение на подравняването получаваме идеално оформен нокът.

Как се извършва изравняването?

В повечето случаи изравняването се извършва по следния начин:

Нанася се първият тънък слой от основата, с който я нанасяме като грунд на нокътя, който изпичаме напълно.

Нанася се втори слой от основата, който се разпределя равномерно върху нокътя, оформяйки идеална форма.

Доста често майсторите правят подравняването, без да нанасят първия тънък слой,и това може да доведе до различни проблеми, ако директно нанесеният плътен слой не се изпече напълно.

Подробни характеристики за предлаганата продуктова гама от бази на F.O.X nails, може да видите в приложената таблица по долу.

Facebook
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Нови продукти